22 Aralık 2012 Cumartesi

Bebeklerde Konak Bakımı

Yenidoğan bebeğinizin kafa derisinde kuru cilt kabukları halinde beyaz-sarımsı bir tabaka! Buda neyin nesi? Görüntüsü de çok kötü. Evet maalesef konak! Küçüklerimizin dünyaya gelmeleri ile beraber sorunlarda başlıyor. Bu, yaşadığımız en basit ama kurtulması en sıkıntılı sorunumuzdu. Bir problemi çözerken sebebini araştırmak gerekir deyip kolları sıvadık. Konak, özellikle yaşamın ilk aylarında bebeğin başında aşırı miktarda üretilen yağsı maddelerin birikimi sonucu oluşuyor. Bebeğin cilt yapısı, allerjik olması, sık yıkanmaması ve ortam ısısının fazla olması da tetikleyen etkenler arasında. Endişe edecek bir durum değil. Konak herhengibir rahatsızlık olmayıp iyi bir bakımla ortadan kalkıyor. Biraz sabır ve zahmet istiyor o kadar.
Peki biz ne yaptık, ne yapmadık?
  • Bebeğinize en azından gün aşırı banyo yaptırın
  • Banyodan önce konakları bebe yağı veya zeytinyağı ile masaj yaparak yumuşatın.
  • Konak kalın bir tabaka halinde ise zeytinyağı içine bir miktar karbonat eklemek  kabarıp kalkmalarını sağlıyor.
  • Konak tam olarak yumuşadığında (yaklaşık 1-2 saat bekletmek gerekiyor) mutlaka bir konak tarağı ile hafifçe tarayın. Oğluma babası Chicco' nun tarak setini almıştı. Önce ne gereği var demiştim :) Ancak en çok işime yarayan bebek bakım ürünüde o oldu.
  • Tarama işlemi sırasında nazik olun ve asla kazımaya çalışmayın. Konak tedavisinde esas olan iyi yumuşatılıp temizlenmesidir. Aksi halde bir hastalık olmayan bu durumu mantar ve çeşitli enfeksiyonlara açık hale getirirsiniz.
Bu uygulamayı sık yaptıktan sonra konakların temizlenip bittiğini göreceksiniz. Dikkat edilmesi gereken asla kuru iken kazımaya, taramaya çalışmamak. Tüm bunlara rağmen inatçı bir şekilde tekrarlıyorsa yapısal olduğunu düşünebiliriz. Piyasada konak için özel şampuanlar ve kremler var. Bize doktorumuz Mustela' nın konak önleyici yenidoğan şampuanını önermişti. Eğer konaklı bölgede herehangibir kızarıklık, akıntı varsa yine doktorunuza daşımanızı öneririm.
Çok şükür ki biz ilaç veya şampuana gerek kalmadan bu sorunun da üstesinden geldik. Çirkin görüntüsü ve tekrarlıyor olması nedeniyle hakikaten can sıkıyordu. Üstelik bebeğinizin kafasını görenler ileri geri yorumlar yaptıkça daha da tahammülsüz oluyorsunuz. Banyo saatlerimiz işkenceye dönüşüyordu. En önemlisi de dünyanın en güzel bebeğine (ki o sizin bebeğiniz) asla yakıştıramıyorsunuz. Neyse ki kısa sürede atlattık ve artık oğluma banyo yaptırmak en keyifli hobimiz haline geldi. Oğluşumu yıkayacağımız gün eşim işten büyük bir hevesle geliyor. Değmeyin keyfimize :)
Tüm bebişlere sağlıklı ve konaksız günler diliyorum...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder