16 Aralık 2012 Pazar

Anne Sütü

Doğumla beraber bebeğinizi ilk kucağınıza aldığınız anda başlar annelik içgüdüsü... İlk yapmanız gereken ve en önemli göreviniz onu beslemektir. Emzirme, başta anne ve bebeği acemi olduğundan çok stresli bir iş gibi görünebilir. Bebeğinizin doyup, doymadığını bilemezsiniz, sütünüz var mı yokmu kestiremezsiniz. Bu belirsizliklerin üzerine birde her annenin etrafında herşeyi bilen bir kalabalık yerini alır. Sütün yetmiyor!, çocuk doymuyor! sütün yaramıyor! sütün bebeğe gaz yapıyor! ondan yeme bundan içme! vs vs vs....
Evet tanıdık gelmiş olmalı, bir çoğumuz maalesef bunları ilk annelik deneyimimizde yaşadık. Önemli mi? Aslında buraya kadar bu masumane görünen yorumlar sadece can sıkmakla kalır. Peki ya sonra? Tabii ki bebeğinin doymadığına sütünün yeterli olmadığına inandırılan acemi anne adayı mamaya baş vurur. Öncelikle süte takviye gibi görünsede çocuk mamayı yedikçe anneyi emmemeye başlayacak ve anneninde buna bağlı olarak sütü olmayacaktır.
Bunları neden mi yazıyorum? Ben ve çevremdeki ilk annelik deneyimini yaşayan bir çok arkadaşım çok bilmiş kalabalığın gazıyla neredeyse bebeklerimizi mama ile besliyorduk. Tabii ki mama vermek zehir değildir ve doktor tavsiyesi ile başlanıyorsa gereklidir de. Benim kastettiğim şu ki;  süt yapımına müsade etmeden birilerinin doğruları! ile yapılanların faturası maalesef bebeklerimize yansıyor. Biz, oğlumda direkten döndük. Ne yazıkki bir kaç arkadaşımın bebekleri oğlum kadar şanslı değildi.
Sevgili anneler, unutmayınız ki hiç bir kadının doğumdan hemen sonra fışkırırcasına sütü olmamıştır. Anne sütünün yapımını uyaran en önemli faktör bebeğin emmesidir. Siz, yavrunuza takviye amaçlı diyerek mama verdiğinizde, bebek emmek için zahmet harcamaz. Ayrıca mama şekerli olduğu için çocuğu mayıştırır ve uzunca bir süre uyumasını sağlar. Sizde bebeğinizin  mama ile doyduğu, sütünüzün hakikaten yetmediği kanısına kapılarak kendinizi kandırırsınız. (Beni bu konuda uyaran çocuk doktoruma çok şey borçluyum.)
Uzun lafın kısası, bebeğiniz her istediğinde lütfen emzirin, sütünüzün yeterli olup olmadığına doktor kontrolünde karar verin. Benim doktorum "yeterli tartıyı alıyor ve günde 7-8 kez altını ıslatıyorsa o bebek doyuyor demektir" demişti. Zaten oğlumun kilo ile bir sıkıntısı da olmadı Maşaallah.
Bebeğe sadece  gece mama vereyim uzunca bir süre rahatça uyusun düşüncesine asla kapılmayın. Unutmayınız ki; vücudunuz bebeğinizin ihtiyacı kadar olan süt üretimini yapacak şekilde yaratılmıştır.
Sizlerle annelik yolunda yaşadığım bir deneyimi daha paylaşmak istedim. Unutmadan süt üretimini artırmak için extra birşeyler yemekte işe yaramıyor. Sadece uykunuzu iyi alıp bol miktarda su içerek bunu sağlayabileceğinizi göreceksiniz. Ben günde 4,5 lt su içiyorum. 3.5 benim için 1 lt de oğluşuma :)
Hiç bir bebeğin annesinin sütünden mahrum kalmaması dileğiyle...

3 yorum:

  1. demekki yalnız değilmişim

    YanıtlaSil
  2. bende de aynı problem var.ama benim bebeği çok emmek istiyor ve o zamana kadar göğsüm dolmuyor..ilk günler mama verdim ve sadece sağdım hiç emzirmedim.çocuk doktorum sağarak azaltırsın emzir dedi gerçekten şimdi eskisine göre daha iyi geliyo sütüm.su içmeyi genelde atlıyorum :( alışkanlık edinmem gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten su ve uyku yeterli oluyor, aaa birde strese girmek iyi gelmiyor. Relax :)

      Sil